Cum putem dezinfecta scutecele textile?

Ţi-a spus cineva că că există un singur detergent magic… un aditiv minune… sau doar un singur mod de a spăla scutecele textile pentru a le scoate curate? Nu-i adevărat. Cum ar putea fi asta posibil, când există atâtea tipuri de detergenți, atâtea materiale diferite din care sunt fabricate scutecele textile, atâtea tipuri de mașini de spălat și atâtea tipuri de apă?

Există un motiv pentru care avem atât de multe opțiuni din care să alegem: cu toții avem nevoi și cerințe diferite. Și nici un produs nu le poate îndeplini pentru toată lumea.

Este ok să citim despre ceea ce funcționează pentru alții și să împărtășim ceea ce funcționează pentru noi. Cel mai important lucru de reținut este că nu există nici o garanţie. Nu există nici o promisiune că la sfârșitul oricărei rutine de spălare vei avea scutece curate de fiecare dată. Pur şi simplu nu funcționează aşa.

Însă ceea ce vreau să știi este că ai opțiuni. Probabil te întrebi: există mai multe moduri de a dezinfecta scutecele? Pe scurt, răspunsul este… DA. Poate te gândeşti că clorul este singura modalitate de a dezinfecta scutecele de pânză…

Pur și simplu nu este aşa! În timp ce, într-adevăr, înălbitorul pe bază de clor albeşte şi dezinfectează, totodată va degrada, de asemenea, materialele și elastice mai rapid decât este necesar. Utilizat din când în când merge, dar mulți oameni nu diluează în mod corespunzător sau ajung să-l folosească mult mai des decât este nevoie. Deci, ce putem face ? Există mai multe opțiuni, iar una din ele este înălbitorul pe bază de oxigen.

Da, înălbitorul pe bază de oxigen funcționează ca un dezinfectant. Unul dintre ingredientele active ale înălbitorilor pe bază de oxigen este percarbonatul de sodiu, care devine peroxid de hidrogen și carbonat de sodiu, atunci când se adaugă în apă. Peroxidul de hidrogen este un dezinfectant cunoscut, la concentrații cuprinse între 6% și 25%.

Mai mult decât atât, unele microorganisme, cum ar fi parazitul Cryptosporidium, sunt rezistente la înălbitor pe bază de clor (hipoclorit de sodiu). Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă peroxidul de hidrogen.

Cu alte cuvinte, înălbitorul pe bază de oxigen dezinfectează scutecele textile și, în unele cazuri, peroxidul de hidrogen din înălbitorul pe bază de oxigen dezinfectează mai bine decât înălbitorul pe bază de clor (cu hipoclorit de sodiu).

În plus, deși înălbitorul pe bază de clor, de asemenea şi dezinfectează, înălbitorul pe bază de oxigen este mai bun pentru utilizare în apă dură. Înălbitorul pe bază de clor poate reacționa prost la minerale, cum ar fi fierul din apa dură. Carbonatul de sodiu din înălbitorul pe bază de oxigen funcționează ca un dedurizant pentru apă, în timp ce peroxidul de hidrogen funcționează ca dezinfectant, ambele fără să reacționeze prost cu fierul din anumite ape dure.

Alt mod de a preveni fixarea petelelor în ţesături este să nu le usucăm la mașină. Ca regulă principală, recomandăm uscarea scutecelor pe sârmă la soare, dar, evident, există multe motive pentru care avem nevoie să folosim şi uscatorul din când în când.

Pentru a scăpa de pete, cea mai bună metodă este de a pune scutecele pătate din mașina de spălat direct la soare. Acesta este motivul pentru care cel mai bine este să începi spălatul scutecelor dimineaţa, eventual după ce au stat la înmuiat peste noapte. Până în momentul în care soarele este sus, rufele s-au spălat şi poţi beneficia de cât mai multe ore de lumina directă a soarelui si de uscare naturală. Expunerea la soare este un mod natural pentru a albi și igieniza (dezinfecta). Timpul de uscare pe sârmă la soare este aproximativ la fel ca și la uscător (sau mai rapid) și în plus economiseşti și energie.

De asemenea, scutecele vor mirosi a aer curat! Dacă ai pete persistente care pur si simplu nu ies, în primul rând ar trebui să începi să cauți sfaturi pe saitul producătorului. Fiecare scutec are recomandări şi instrucțiuni de îngrijire, pentru că unele tehnici de spălare și îndepărtare a petelor pot anula garanția sau deteriora produsul. După aceea, poți obține de obicei sfaturi rapid de la grupurile locale de utilizatori de scutece textile.

PS: Ne-am referit, evident, la petele de pe scutecele de tip tradiţional (pelinci), prefold, fitted sau inserturi, fabricate din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, bambusul, cânepa. Celelalte părţi ale scutecelor textile moderne (cover-ul), fabricate din materiale sintetice (PUL, microfibră, microfleece sau suede) nici nu rămân pătate. În plus, este posibil să se deterioreze mai repede dacă le aplicăm acelaşi tratament.

Mai multe instrucţiuni de utilizare şi întreţinere a scutecelor aici.