Cum se folosesc scutecele textile, pas cu pas

Crezi că modul de folosire scutec textil este ceva complicat? Vreau să te asigur că este foarte simplu. Tot ce trebuie este să-ți faci un program, o rutină. Vei vedea că nu diferă cu mult de folosirea altor tipuri de scutece şi nici nu îţi va lua mult timp.

Reguli de folosire scutec textil (preliminare)

Când cumpărați scutece textile, în mod normal primiți tot ce este necesar pentru modalitatea de folosire scutec textil, adică în cazul scutecelor cu buzunar, care sunt cele mai populare și mai simplu de utilizat, veți primi atât scutecul cât și inserturile aferente (materialul absorbant ce se introduce in interiorul scutecului. Daca nu ati primit inserturile, sau ati dori sa mai achizitionati cateva, puteti cauta inserturi in magazinul nostru.

  • Primul pas necesar este spălarea măcar o dată, dar e bine de ştiut că unele scutece ajung la capacitatea lor optimă de absorbție după câteva spălări.
  • Pasul al doilea: reglarea dimensiunii. Majoritatea scutecelor textile sunt one-size, adică mărime universală, asadar modul de folosire scutec textil este acelasi, si scutecul se ajustează pentru a se potrivi bebelușului în funcție de vârsta acestuia. Reglarea poate fi cu capse – caz în care se prind capsele de pe fața scutecului pentru a-l scurta, sau cu elastic – se strânge sau se lărgește elasticul de la piciorușe. Dimensionarea se face mai ușor cu inserturile scoase.
  • Pasul al treilea: asamblarea (pregatirea), adică introducerea inserturilor în buzunar. Acesta e un pas esential in modul de folosire scutec textil, deoarece insertul este materialul absorbant care ajuta scutecul ca absoarba si sa retina umiditatea, ferindu-l pe bebe de umezeala si iritatii.

Folosire scutec textil (folosirea propriu-zisă)

1. Imbrăcarea

Se pune scutecul textil pe bebe, la fel ca orice alt scutec de unică folosință. Singura diferență este că închiderea la burtică poate fi cu scai sau cu capse.

2. Verificarea

Din când în când e bine să verificați dacă scutecul este ud sau murdar, deoarece este posibil să nu vă dați seama, mai ales la început. Scutecul nu își va schimba volumul când este ud, ca cele de unică folosință, iar mirosurile posibil să nu răzbată prin el. Așadar verificarea se face pe la elasticul de la picioruș sau pe la spate. Este bine să verificați din când în când, mai ales la începutul folosirii unui scutec textil, pentru a vă da seama și de capacitatea lui de absorbție, dar și pentru a vă face o idee și despre intervalul de timp la care trebuie schimbat.

3. Schimbarea 

Când scutecul este ud/murdar, se schimbă ca orice alt scutec, cu altul curat, evident după ce ați făcut igiena bebelușului.

4. Clătirea

Prima dată se scot inserturile din scutec și se clătesc cu apă de la robinet, apoi se depozitează, stoarse, într-un loc special pentru așa ceva, de exemplu un lighean gol. Scutecul va primi și el același tratament. Dacă s-a murdărit, în primul rând se scutură materiile solide la wc, apoi se curăță sub jet de apă. Dacă doriți puteți să-l frecați și cu puțin săpun de rufe. Veţi vedea cum petele dispar ca prin minune. Toate scutecele și inserturile clătite și stoarse se pot depozita într-un loc aerisit, dar nu mai mult de 3 zile.

5. Spălarea

Când adunați mai multe scutece murdare (sau înainte de a se termina cele curate) e cazul să le băgați la mașina de spălat. Se recomandă spălarea pe un program lung, de bumbac, eventual chiar cu prespălare, la 60 de grade, cu clatire suplimentară. Se pune mai puțin detergent decât de obicei, cam jumatate din cantitatea obișnuită pentru a evita îmbâcsirea ţesăturilor. Se pot spăla și împreună cu alte rufe sau hainuțe de bebe. O mașină plină ar însemna să spălați 20-25 de scutece deodată. Nu se pune balsam sau înălbitor.

6. Uscarea 

Se pot usca în uscător, la un ciclu blând. Se pot usca pe sârmă, la aer. Soarele scoate petele și dezinfectează! Se pot usca pe calorifer doar inserturile, iar scutecele din material impermeabil pot fi atârnate lângă calorifer.

7. Asamblarea (pregatire)

Când s-au uscat e bine să le asamblaţi la loc, adică să introduceți inserturile în buzunarele scutecelor, pentru a le avea gata de utilizat. Se așează frumos în raftul bebelușului! 🙂 Așa-i că e mai simplu decât credeai?