7 moduri de a limita cheltuielile cu bebelușul

Venirea pe lume a unui bebeluș înseamnă de cele mai multe ori debutul unui lung șir de cheltuieli. Ecografiile din timpul sarcinii, nașterea propriu-zisă și lista cu produse pentru bebeluș sunt doar începutul. Mămicile experimentate ne spun însă cum să limităm aceste cheltuieli și să facem economii. Iată câteva sfaturi:

Alăptează 

Se pare că deși toate femeile se tem de posibilitatea de a nu avea lapte suficient, acest lucru este doar un mit, în realitate majoritatea femeilor fiind capabile să alăpteze chiar o perioadă îndelungată. Secretul alăptării cu succes constă în oferirea sânului ori de câte ori bebelușul o cere, fără a interfera cu altceva (lapte praf formulă, ceai, apă). În prezent, tot mai mulți consultanți și consilieri în alăptare sunt specializați și ne pot oferi ajutorul în orice problemă am avea.

Vezi aici lista pe orașe. Chiar și costul achiziționării unei pompe de sân de calitate se justifică, dacă în acest fel se stimulează, menține sau prelungește alăptarea.

Scutece de calitate

Desi sunt ceva mai scumpe decât cele mai ieftine scutece, scutecele de calitate vor rezista mult mai bine și vei avea parte de mult mai puține accidente cu ele. Deci decât să arunci din start scutece la care banda adezivă se rupe, sau să ai scurgeri cu ele de la primul pipi, pentru câțiva bani în plus pe bucată poți face de fapt economie pe ansamblu. Dar cea mai mare economie o poți face utilizând scutece textile lavabile.

Deși spălatul lor pare o cheltuială în plus, costurile sunt minime, comparativ cu banii aruncați odată cu cele de unică folosință. Cu un set de scutece refolosibile de calitate pe care să le rulezi economisești la un bebe în jur de 3000-4000 lei, iar dacă le folosești și la următorul (sau ai gemeni) economia se ridică la 7000 lei! Apropo, nici de crema pentru funduleț nu vei mai avea nevoie.

Hăinuțe

În privința hainelor este bine să nu cumpărăm foarte multe în avans pentru că, mai ales la început, bebelușii cresc foarte repede. Vei primi multe și din partea cunoștințelor, când vor veni în vizită sau cu ocazia botezului. Un alt sfat este să alegem culori unisex, pentru a le putea folosi și la următorul bebe, indiferent că va fi fetiță sau băiețel. Hainele deschise la culoare pot fi tratate mai ușor de pete cu înălbitor, decât cele colorate.

De asemenea, bavețelele sunt foarte utile și pot salva multe hăinuțe de pete. Poți căuta și hăinuțe second hand, în stare bună. Sunt șanse să fi fost purtate doar de câteva ori sau să le găsești chiar cu etichetă. Citește și aici câteva sfaturi utile despre îmbrăcămintea pentru nou născuți.

Încălțăminte

Înainte de a învăța să meargă papuceii nu prea își au rostul. După aceea caută ceva cu talpa moale. Prin casă sunt suficiente și niște șosete mai groase sau antiderapante. Se pare chiar că bebelușii învață mai ușor să meargă dacă sunt lăsați desculți. Pantofii scumpi din piele iarăși nu prea se justifică. Este posibil să nu-i poarte mai mult de 6 luni.

Alimentație

Prepară mancarea acasă și evită borcănelele din magazin. Nu e nici o filosofie să zdrobești un dovlecel înabușit sau o banană coaptă. Prepară cantități mai mari și păstrează în frigider încă 1-2 porții pentru mai târziu. Găsești pe internet o mulțime de rețete simple și delicioase.

Jucării

Dacă ai îndemânare poți confecționa chiar tu câteva jucării pentru cel mic. Dacă nu, profită de curiozitatea lui înnăscută și de ingeniozitatea ta pentru a transforma orice obiect din casă sau de afară într-un motiv de joacă (cutiuțe, căpăcele, boabe de fasole, orez sau paste, crenguțe, nisip, apă, o oglinjoară, un staniol care foșnește, un tub prin care să bage ceva, un pai prin care să sufle, un instrument muzical, o cutie mare de carton în care să se strecoare, un cearșaf sub care să faceți un cort, baloane de săpun, hârtie și creioane sau cretă colorată… și exemplele pot continua la nesfârșit).

Căruț, pătuț, mobilier 

Nu cumpăra cel mai scump cărucior doar pentru că același model îl are și o prietenă. Cere-i părerea, întreab-o dacă e mulțumită și mai ales testează înainte! S-ar putea ca ție să ți se pară greu de manevrat, de coborât de la etaj sau să nu ai loc de depozitare pentru el. Ne mai punând la socoteală că bebe va dori mai mult în brațe! Deci ia în considerare și varianta (mult mai economică) a unui marsupiu ergonomic. Și cu pătuțul s-ar putea să fie aceeași poveste. Bebelușii au nevoie să simtă apropierea mamei, așa că în loc să te stresezi că plânge într-una și că se trezește imediat ce îl așezi în pătuț, mai bine păstrează banii pentru altceva și, dacă poți, ia bebelușul în pat lângă tine.

Dacă totuși vrei pătuț separat, caută unul care se poate transforma în pat pentru juniori. Același aspect este important și pentru căruț sau scaunul de mașină – să fie transformabil, să acopere necesitățile pe o perioadă mai lungă de timp.

Posts not found