Scaunul auto pentru copii – noua legislație europeană

Din luna septembrie 2014, legislația privind transportul copiilor în autoturisme s-a schimbat. Părinții șoferi sunt pasibili de amenzi usturătoare dacă nu folosesc centurile de siguranță sau scaunele auto speciale pentru copii, corespunzătoare vârstei acestora.

Ce spune Codul Rutier (legislatie scaun auto copii)

Aceste reguli existau și până acum în România, însă partea de legislatie scaun auto copii era confuză și, după cum ne putem imagina, nu prea era respectată. Acum, conform noilor reglementări in legislatie scaun auto copii, șoferul poate fi sancționat pe loc cu o amendă ce poate depăși valoarea scaunului de mașină pentru copil! Astfel, el riscă o penalizare de 3 puncte și în plus 4 sau 5 puncte de amendă, adică 360 sau 450 lei (un punct de amendă valorând 90 de lei).

Noile reguli din Codul Rutier impun așadar folosirea scaunelor auto speciale omologate pentru copiii sub 3 ani și centura de siguranță pentru cei între 3 și 12 ani, deși în celelalte țări europene regula este de a folosi obligatoriu scaune de mașină pentru toți copiii sub 12 ani, între 12 și 16 ani centura de siguranță plus înălțător auto, iar copii mai mari de 16 ani pot călători doar cu centura de siguranță pusă.

De asemenea noile reglementări in legislatie scaun auto copii spun că este interzisă transportarea copiilor mai mici de 12 ani pe scaunele din faţă. Până ne vom ralia în totalitate la normele europene este bine să fim conștienți că aceste reguli au în principal rolul să ne responsabilizeze. De multe ori părinții nu acordă atât de mare importanță siguranței, considerând în mod nejustificat (aș spune inconștient), că nu are ce să se întâmple, mai ales dacă circulă doar pe distanțe scurte, în oraș sau cu viteză mică.

De aceea, măcar prin constrângerea unei amenzi, să devenim mai conștienți, să asigurăm întotdeauna copilul în timpul deplasărilor cu mașina și să nu-i punem inutil viața în pericol. Costul unui scaun auto nu este chiar atât de mare în raport cu viața sau sănătatea copilului.

Cum alegem un scaun auto pentru copil

În funcție de greutatea și înălțimea copilului, există 3 categorii de scaune pentru mașină:

  • până la 13 kg  sau 12-15 luni – scaune care se fixează cu spatele la direcția de mers (coșulețul sau scoica)
  • între 9-18 kg sau până la 4 ani – scaune care se fixează cu fața la direcția de mers
  • între 15-36 kg sau 5-12 ani – scaune înălțătoare

În funcție de sistemul de prindere al mașinii:

  • cu ISOFIX
  • cu centură

Scaunele pentru copii pot fi montate atât pe scaunul din dreapta-față al mașinii, cât și pe bancheta din spate, însă se pare că locul din spate oferă mai multă siguranță. Dacă un scaun este fixat cu spatele pe scaunul din dreapta-față, atunci trebuie dezactivat air-bag-ul, iar scaunul plasat cât mai în spate (mai departe de bord) pentru a reduce riscul de rănire în cazul unui accident frontal.

Noi am căutat, așa că vă recomandăm și vouă un magazin de unde puteți să alegeți, să comparați și să cumpărați, pentru protecția și siguranța celor mici: Altex. Scaunele de mașină pentru copii costă între 200 și 2000 lei, în funcție de modul și materialele din care sunt confecționate. Viața copilului tău valorează mai mult?