Vrei să poţi alăpta?

Femeile însărcinate, aflate la primul copil, se confruntă cu o sumedenie de întrebări. Probabil la fel ești și tu. Probabil, la fel, cauți să afli cât mai multe din experiența altor mămici. În aceeași situație am fost și eu.

Norocul meu a fost că am avut-o pe sora mea mai mare aproape, așa că ei îi puneam toate întrebările, având totodată și cea mai mare încredere în răspunsurile primite. Și într-adevăr, am primit cele mai bune răspunsuri! Ea m-a încurajat să alăptez, să nasc natural (ba chiar mi-a plătit cursul Lamaze), să-mi port copilul în sisteme ergonomice, să folosesc scutece lavabile.

Așadar, în semn de mulţumire, consider cumva de datoria mea să transmit mai departe aceste informații valoroase și experiența câștigată, și o fac cu deosebită plăcere. Pe măsură ce mă apropiam și eu de momentul nașterii, căutam să îmi pregătesc toate cele necesare. Celebra listă care circulă pe net, cu toate lucrurile pentru bebe, nu oferea explicații și mă descuraja prin dimensiunea ei.

Așadar, ce fel de biberoane să cumpăr, câte, ce dimensiune trebuie să aibă, ce fel de tetină? Răspunsul – și totodată cel mai bun sfat pe care l-am primit! – a venit prompt:

“- Păi ce? N-ai de gând să alăptezi? Vrei să cumperi lapte praf? Ai idee cât costă?”

– Ăăă… Nu știu… Da. Dar dacă n-o să am lapte? 😛 (auzisem eu expresia asta pe undeva și mi s-a fixat în minte, la fel ca și imaginile cu bebeluși hrăniți cu lapte din biberon)

– Stai liniștită, o să ai lapte! De ce să nu ai? Și dacă chiar e cazul, prima farmacie e la 5 minute de bloc, așa că nu da banii pe prostii pentru că nu o să ai nevoie.

Apoi mi-a povestit că cea mai bună metodă ca să ai lapte este să alăptezi. Că laptele praf și biberonul sunt inamicul numărul unu al alăptării. Și că cea mai bună metodă de a te feri să cazi în capcana suplimentului cu lapte praf este să nu le cumperi niciodată, să nu le ai în casă, iar dacă primești cadou mostre sau altceva, pur și simplu să le arunci fără regrete. M-am simțit ușurată că deja puteam tăia de pe listă câteva lucruri și plină de încredere că mă voi descurca singură, natural, așa cum este normal.

Mi-a mai povestit apoi cât de potrivit este laptele matern pentru bebeluș, cum îi întărește sistemul imunitar prin anticorpii pe care îi conține, cum ține și de foame și de sete. Mi-a plăcut mult ideea alăptatului la cerere, adică atunci când vrea bebelușul, nu după un program strict. Și faptul că până la 6 luni nu trebuie să-mi bat capul cu hrana copilului, pentru că nici nu are nevoie de nimic altceva. Tare, nu? 🙂

Am mai avut eu câteva întrebări referitoare la frecvența și durata suptului, dar mi-a zis ca asta voi vedea odată cu practica, fiind în funcție de bebe.

Deci draga mea graviduță (viitoare mămică), te încurajez din toată inima să ai încredere în tine, în corpul tău și în faptul că lucrurile se petrec mult mai bine în mod natural, decât atunci când intervenim în mod artificial. Vei fi surprinsă să vezi cum minunea mică pe care o vei ține în brațe știe mai bine decât tine ce are de făcut.

Și totodată vei fi copleșită de sentimente uimitoare când îți vei ține comoara la piept. Îți doresc să te bucuri din plin de ele și o perioadă cât mai îndelungată. Pentru că atât tu, cât și bebelușul, veți avea doar de câstigat.

PS: Între 1-8 august 2014 se sărbătorește Săptămâna Internațională a Alăptării, ocazie cu care, în diferite orașe se organizează evenimente, întalniri între mămici, grupuri de suport, discuții cu consilieri în alăptare și cadre medicale, vizionări de filme educative. Dacă te interesează, caută și află ce se întâmplă în zona ta.

Posts not found