Beneficiile purtării bebelușilor în sisteme ergonomice

Apariția pe lume a copilului nu înseamnă o separare de el. Prezența ta permanentă în viața lui este indispensabilă. Indiferent de tipul de sisteme ergonomice, fie ca e un wrap, sling, mei-tai sau marsupiu ergonomic – acestea sunt obiecte ce nu trebuie să lipsească de pe lista niciunei mămici. Oricare îl vei alege, îți va fi de un real ajutor într-o sumedenie de situații. Iată câte lucruri poți face având oricare dintre model de sisteme ergonomice și de ce în unele situații este de preferat unui căruț sau chiar unui pătuț.

Bebeficii sisteme ergonomice

(bebeficii pentru bebe)

Primul set de beneficii se adreseaza in mod direct bebelusului, deoarece, trebuie sa recunoastem, el este cel care are ultimul cuvant de spus cand vine vorba de folosirea unui produs destinat in mod direct lui. Iar beneficiile tipurilor de sisteme ergonomice pentru sanatatea si dezvoltarea celui mic sunt considerabile, atat ca numar, cat mai ales ca importanta

Fereste-l pe bebe de Colici / Reflux 

Temutele colici se pare că dispar ca prin minune când copilul este purtat în poziție verticală. Contactul cu mama (sau cu tatăl) ajută la liniștirea sugarului, iar poziția tip broscuță, precum și legănatul în timpul mersului ajută la eliminarea mai ușoară a gazelor sau la diminuarea problemelor de reflux. Simțindu-se în siguranță, bebelușul va plânge mult mai puțin.

Fereste-l pe bebe de Displazie de șold 

Copilașii diagnosticați cu displazie de șold congenitală au foarte mari șanse de recuperare dacă sunt purtați corect, încă de la naștere, în sisteme de purtare ergonomice, care să respecte poziția sănătoasă, indicată pentru articulația șoldurilor, și anume piciorușele depărtate și genunchii flectați și ridicați mai sus decât fundulețul, în forma literei M (poziția broscuță). Cel mai ușor se obține această poziție intr-un wrap.

Sustine dezvoltarea sănătoasă a coloanei și musculaturii 

Pe lângă beneficiile asupra articulației șoldurilor, și coloana vertebrală a micuțului are toate șansele să se dezvolte corect, dacă este purtat într-un sistem ergonomic potrivit vârstei. Purtarea în poziție verticală ajută la dezvoltarea mai rapidă a musculaturii capului și gâtului.

Curburile coloanei se dezvoltă treptat, de aceea poziția permanent culcată pe un pătuț (căruț) drept pot avea un impact negativ, ca și purtarea în dispozitive nesănătoase cum sunt port-bebe-urile clasice tip chilot, unde bebelușul atârnă nefiresc, cu fața spre exterior și cu coloana tensionată excesiv în poziție total greșită, inversă. Atenție mare deci ce sistem de purtare alegeți!

Alăptare

Toți specialiștii sunt de acord asupra importanței contactului piele pe piele în primele 6 săptămâni după naștere și este demonstrat rolul oxitocinei în declanșarea lactației și în alăptare!

În plus, nu spune nimeni că alăptarea trebuie să se facă doar în pat sau pe scaun. Un sling sau un marsupiu cu catarame pot fi foarte ușor reglate pentru a permite discret accesul celui mic la sân, indiferent de momentul sau locul în care vă aflați și mai ales fără sa dai prea mult de bănuit sau să atragi atenția.

Ofera-i un somn linistit

Este știut că toți copiii vor în brațe pentru că acolo găsesc alinare și confort. Pentru a evita chinul cu adormitul celui mic, poți apela la legănatul natural, fără însă a-ți lungi brațele.

Răsucitul pe loc stânga-dreapta, legănatul de pe un picior pe altul sau mersul (în ritm de plimbare, în aer liber) sunt metode testate și verificate!

Bebeficii sisteme ergonomice

bebeficii pentru mama, si tatic 🙂

Un al doilea set de beneficii se adreseaza, evident, mamei. Tipurile de sisteme ergonomice prezinta un set de avantaje variate, care iti fac viata de parinte mult mai usoara, si te ajuta enorm in a face bebelusul o parte activa din viata ta.

Îngrijrea stil cangur 

Încă de la naștere, contactul piele pe piele a bebelușului cu mama contribuie în mod semnificativ la crearea atașamentului. În cazul copiilor născuți prematur sau cu diferite afecțiuni, acest stil de purtare la piept ajută spectaculos la dezvoltarea normală și la vindecarea micuțului.

Supraveghere 

Ca mamă, vei avea sentimentul că trebuie să urmărești bebelușul non-stop, să-l verifici dacă respiră, să fii lângă el zi și noapte. A sta doar lângă pătuț nu e o idee prea bună și nici practică. În schimb, purtarea celui mic la piept îți va oferi o libertate incredibilă de mișcare.

Treburi casnice 

Ca proaspătă mamică nu îți cere nimeni să fii gospodina perfectă, însă multe treburi se pot rezolva avându-l pe bebe aproape, mai ales dacă nu ai alt ajutor în preajmă și trebuie să te descurci singură.

Cumpărături

Căruțul poate fi util doar la căratul cumpărăturilor de la piață să zicem, dar ai încercat să deschizi ușa unui magazin având totodată și un căruț de împins. În plus ce faci în magazinele unde nu este voie sau este imposibil de intrat cu un cărucior? Îl lași la intrare și iei copilul în brațe? Sau renunți? Un sistem de purtare ergonomic te scutește de toate aceste probleme și în plus vei avea și mâinile libere.

Plimbare 

Coborârea căruciorului (și a bebelușului) de la etaj, pe scări sau cu liftul, slalomul printre gropi și mașini parcate pe trotuar, trepidațiile create de asfaltul denivelat și poluarea de la nivelul țevilor de eșapament sunt doar câteva din provocările unei plimbări cu căruțul. Le poți evita elegant, ieșind la plimbare cu bebelușul la piept.

Mijloace de transport 

Cred că este inutil să mai menționez cât de ușor este să urci într-un autobuz, tramvai, troleibuz, metrou sau taxi, având copilul aproape, la piept, în siguranță și fără a fi nevoie să soliciți ajutorul altor persoane.

Excursii 

Fie că este vorba doar de o ieșire în natură, pe dealuri, pe malul unei ape, la un grătar, o drumeție, vizitarea unui oraș sau a unor obiective turistice, sau de un concediu la munte sau la mare, pe plajă, utilitatea unui sistem ergonomic se dovedește pe deplin!

Evenimente sociale 

La o nuntă, un botez, un vernisaj sau o întâlnire cu colegii de clasă purtarea bebelușului va stîrni admirație, iar tu te vei putea purta în largul tău, fără a-ți deranja ținuta și fără să-ți rupi mâinile cărându-l în brațe. Copilașul se va simți în siguranță. Doar ai grijă să nu îl suprastimulezi și să îi respecți programul de hrană și odihnă.

Consultatii si cabinete 

Dacă bebelușul încă nu merge singur, dar este destul de activ, este o idee bună să ai un sling cu tine. Te vei putea deplasa cu ușurință la cabinete și consultații și îl vei putea liniști mai ușor dacă este speriat, dacă suferă sau atunci când este obosit.

Oboseală

Pentru copilașii până într-un an, care nu merg singuri încă, un sistem de purtare este esențial. Dar și după această vârstă, până spre 2-3 ani vor exista nenumărate momente când vor vrea în brațe, fie că au obosit, fie că au nevoie de consolare, fie că nu au rezistența necesară pentru un drum mai lung. Așadar puteți privi achiziționarea unui marsupiu ergonomic ca o investiție pe termen lung. Așa că nu ezita să-l iei cu tine în geantă chiar dacă nu intenționezi să îl folosești, nu se știe niciodată când ai nevoie de el, mai ales dacă cel mic este deja mărișor (și greu de dus doar în brațe).

Doi sau mai mulți copii 

Când în familie mai apare un bebeluș vei fi nevoită să te ocupi în continuare și de cel mare. Cu micuțul la purtător vei putea să-i acorzi în continuare atenția cuvenită, să vă plimbați, să vă jucați sau să faceți lucruri împreună. Voi mai știți și alte situații în care sistemele de purtare ergonomice își dovedesc utilitatea?