Scutece textile » 10+1 mituri privind scutecele textile refolosibile

10+1 mituri privind scutecele refolosibile

Când vine vorba despre scutece refolosibile, majoritatea oamenilor au o imagine distorsionata despre ele. Se mai numesc si ”mituri” sau ”idei preconcepute”. Iată ce gândesc oamenii:

1. Pelinci

Probabil prima imagine care ne vine în minte când spunem scutece textile este cea a pelincilor de pe vremuri, din pânză sau finet, care trebuiau fierte și prin care totul curgea. Ei bine, lucrurile au mai evoluat de atunci, astfel încât, după scutecele de unica folosință (majoritatea doar pe acestea le cunosc) au apărut scutecele refolosibile moderne, super-performante, din materiale special create acestui scop.

2. Iritații

În ciuda a ceea ce știm despre materialele textile, totuși iritațiile nu sunt produse de acestea. Eritemul fesier este declanșat cel mai des de substanțele chimice din compoziția scutecelor de unică folosință, de contactul prelungit cu substanțele acide din urina și scaunul bebelușului, de igiena precară, de introducerea unor alimente noi în alimentația celui mic sau de tratamentul cu anuminte medicamente.

3. Murdărie

Ideea de a spăla scutece provoacă adesea dezgust printre cei ce nu au făcut niciodată acest lucru. Totuși nu este cazul să ne îngrețoșăm. Totul se poate rezolva foarte elegant: scutecul se curață aproape singur sub jet de apă, fără a fi nevoie să atingeți murdăria, iar spălarea efectivă o face mașina de spălat. Vă mai rămâne doar să le întindeți curate pe sârmă la uscat. PS: Nu uitati nici de igiena celui mic. 😉

4. Sunt scumpe

Probabil că prețul unui singur scutec textil este oarecum șocant. Dacă am fi însă constienți că îl vom folosi de sute de ori, probabil că prețul ni se va părea chiar mic. Deci este nevoie să privim puțin în perspectivă. Astfel, pentru un singur copil putem cheltui între 3300-4500 lei pe scutece de unică folosință (6600-9000 pentru 2 copii) sau doar 1000-1500 lei pe scutece textile (fără nici o altă cheltuială în plus la al doilea copil). Deci scutecele refolosibile sunt chiar economice! Iată și aici un calcul pentru a vedea exact cât costă o utilizare.

5. Complicat de folosit

Nu trebuie să înveți tehnici speciale de înfășare. Scutecele lavabile se pun pe bebeluș la fel de ușor ca și cele de unică folosință, având forma specială de chiloțel. Nici în ceea ce privește întreținerea lor nu e nimic complicat. Pur și simplu se spală la mașină odată cu celelalte hăinuțe. Având în vedere că nu mai fierbem scutecele ca bunicile noastre, ci mașina de spălat face toată treaba, nici timpul necesar pentru această activitate nu vă va ține departe de cel mic.

6. Miros

Dacă cel mic nu semnalează că a facut ceva, este posibil nici să nu-ți dai seama. Scutecul textil nu se umflă când e ud (nu conține gel) și nu miroase la treaba mare, deci va trebui controlat din când în când. După folosire, scutecele se pot depozita 2-3 zile până la spălare, clătite și stoarse, puse teanc într-un loc aerisit. Nu vor degaja nici un miros.

7. Bacterii

Frica de bacterii este nejustificată. Prin spălarea la temperaturi mari (60 de grade Celsius) sau uscarea la soare, majoritatea microorganismelor se distrug. În plus, pentru liniştea dumneavoastră, există şi soluţii antibacteriene ce se pot adăuga la spălat, cum ar fi uleiul de Tea Tree, percarbonatul de sodiu sau bicarbonatul de sodiu.

8. Picioare crăcănate

Majoritatea specialiștilor sunt astăzi împotriva practicii imobilizării sau legării piciorușelor pentru a fi drepte și recomandă poziția ”broscuță” sau ”în M” a piciorușelor pentru dezvoltarea corectă a articulației soldurilor și prevenirea/tratarea displaziei de șold. Este poziția pe care bebelușii o adoptă natural, chiar de la naștere. Până la vârsta când cei mici încep să meargă, scutecele li se vor potrivi perfect, mulându-se foarte bine pe corp și nederanjând în nici un fel la mers.

Trebuie știut că forma picioarelor ține de ereditate, iar deformarea oaselor poate fi pusă mai degrabă pe seama rahitismului, nicidecum a poziţiei.

9. Infertilitate

Există și ideea că scutecele ar putea cauza infertilitate la băieței prin creșterea temperaturii la nivelul testiculelor. Dar până la vârsta de 7 ani nu există nici un indiciu de formare a spermei, deci nu poți face rău la ceva ce nu există. În plus, scutecele textile, deși sunt puțin mai voluminoase, lasă aerul să circule, spre deosebire de cele de unică folosință, mai subțiri dar nerespirabile (efect de seră).

10. Cheltuieli cu spălatul

Inevitabil, în discuțiile despre costul scutecelor textile se aduce mereu vorba și despre cheltuielile cu apa, curentul și detergentul necesare întreținerii lor. Lucru foarte interesant, deoarece nu mai apare în legătură cu nici un alt articol vestimentar. Nu am întâlnit niciodată părinți care să ezite să cumpere copiilor șosete sau lenjerie intimă pe motivul că necesită spălare frecventă. Nici care să socotească costul spălarii pentru a-l adăuga la prețul hainelor.

11. Poluante

Spălarea oricăror rufe, nu doar a scutecelor, presupune poluarea mediului înconjurător. Este însă alegerea noastră ce tip de detergenți folosim. Există pe piață detergenți ecologici sau nuci de săpun, ce pot înlocui cu succes chimicalele dăunătoare naturii. În plus, la spălarea scutecelor nu se foloseşte balsam, clor, înălbitori sau detergenţi duri pe bază de enzime.

Deci nu putem incrimina utilizatorii de scutece textile de poluarea mediului, cu atât mai mult cu cât deșeurile nedegradabile de la un singur bebeluș, produse de scutecele de unică folosință (de ordinul tonelor) sunt considerabil mai mari și cu efecte potențial catastrofale în timp. Voi aţi mai auzit şi alte idei false despre scutecele textile?

2018-11-18T15:43:39+00:00