Iritaţia de scutec sau eritemul fesier

Ce este iritaţia de scutec sau dermatita de scutec?

Dermatita de scutec este cea mai frecventă formă de inflamație a pielii bebeluşilor. Se prezintă ca o zonă iritată, roșie la nivelul feselor și organelor genitale, adică acea zonă acoperită în mod normal de scutec. Se mai numeşte şi eritem fesier. Majoritatea copiilor dezvoltă la un moment dat acest tip de dermatită.

Cauzele dermatitei de scutec

Cele mai frecvente cauze când această iritaţie apare sunt:

  • expunerea prelungită la urină si fecale poate irita pielea sensibilă a copilului. El poate fi mai predispus la iritații cu cât prezintă un tranzit intestinal mai accelerat (scaune mai frecvente sau chiar diaree), deoarece fecalele sunt mai iritante decât urina. Menținerea umedă a pielii sub scutec sau schimbarea rară a scutecului pot provoca iritaţii, precum şi folosirea unor scutece din plastic prin care pielea nu respiră.
  • introducerea unor alimente noi, în general între 4 si 12 luni, creşte probabilitatea apariției dermatitei de scutec deoarece în această perioadă conținutul scaunului se schimbă. Dacă sugarul este alăptat, acesta poate face dermatită de scutec ca reacție la anumite alimente consumate de mamă, cum ar fi alimente pe baza de roşii.
  • anumite substanţe din produse: servețelele umede, o nouă marcă de scutece de unică folosinţă sau un detergent, înălbitor, dezinfectant sau balsam de rufe folosite pentru spălarea scutecelor textile sau a hăinuţelor pot determina apariția iritației. Alte substanțe care pot determina probleme includ ingrediente ce se găsesc în loțiunile pentru sugari, pudră sau uleiuri.
  • folosirea antibioticelor: antibioticele omoara bacteriile – bune sau rele. Fără prezența bacteriilor “bune” există riscul apariției infecțiilor fungice. Acest lucru se poate întampla când sugarului i se administrează antibiotice sau când mama care alăptează urmează un tratament antibiotic.
  • infecții bacteriene sau fungice: o iritație simplă se poate întinde la zonele din jur. Zona acoperită de scutec – fese și organe genitale – este în mod special vulnerabilă pentru că este caldă și umedă, constituind un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor și fungilor. Aceste dermatite în general debutează în pliurile pielii și au aspectul unor mici puncte roșii răspândite în aceste pliuri.
  • copilaşii cu eczemă sau dermatită atopică au un risc mai mare de a face dermatită de scutec. Totuși, dermatita atopică și eczema apar primar în alte zone decât zona scutecului.
  • leziunile de grataj (determinate de frecarea pielii): fixarea prea strânsă a scutecului sau a altor haine care se freacă de piele pot determina apariția unor erupții.

Recomandări referitoare la iritaţiile provocate de scutece

Este important să identificăm corect cauza pentru a şti ce măsuri să luam. Mult prea des se recomandă creme peste creme care doar ameliorează simptomele, fără însă a elimina cauza. Este suficient să lansaţi o întrebare în grupurile de mămici şi veţi primi sute de recomandări de unguente cu rol de barieră și de tratament, toate cu încredinţarea celor mai bune rezultate. Chiar si celebra listă cu lucruri pentru bebe conține în mod “obligatoriu” scutecele de unică folosință și crema pentru funduleț.

Orice proaspătă mămică știe deja că bebelușul se va irita de la scutece și va căuta tratamente! Cu toate acestea, puține persoane caută alternative. Și totuși eritemul fesier poate fi evitat! Poate fi prevenit. A tencui funduleţul copilului cu cremă de cateva ori pe zi nu este tocmai o soluţie. După cum am văzut, iritația:

  1. poate fi provocată de scutecul în sine (de substanțele din compoziția acestuia sau de şerveţelele umede)
  2. poate fi favorizată de purtarea scutecelor (mediu umed, scutec schimbat rar, contact îndelungat cu urina și fecalele)
  3. sau poate fi cauzată de factori externi (alimente noi/acide, tratament cu medicamente/antibiotice, piele sensibilă/atopică, elastice/haine prea strânse)

1. Deși nu le vom găsi scrise pe nici un pachet, ne dăm seama ca ingredientele din care sunt fabricate scutecele de unică folosință sunt de fapt un șir lung de substanțe chimice. Se poate întîmpla să găsim granule de gel din interiorul scutecelor chiar pe pielea copilului. Mirosul scutecelor la deschiderea pachetului ne trimite cu gândul la raionul cu detergenți. Și totuși acceptăm să le punem pe pielea delicată a bebelușilor. Mulți părinți continuă să cumpere aceleași scutece și evită să schimbe marca tocmai de teamă ca bebelușul să nu se irite. Schimbarea mărcii (în esență același tip de scutece, cu alt nume) prevede un eventual dezechilibru la nivelul pielii, o nouă reacție, deci nu ne dorim acest lucru. Așadar mulți dintre noi continuăm să trăim cu drobul de sare deasupra capului (bebelușului). La aflarea existenței pe piață a scutecelor textile moderne, mulți părinți decid că merită să le încerce și să facă o schimbare. Ei înțeleg că nu este vorba despre pelincile de pe vremea mamelor și bunicilor noastre, ci de scutece performante, care se folosesc la fel de ușor ca și cele de unică folosință. Dar cea mai mare uimire a lor este că bebelușul nu se mai irită și că nu mai este nevoie de nici o cremă, materialul natural făcând toată diferența. Tot ce trebuie să facă este doar să-l schimbe la timp.

2. Schimbatul la timp este încă un element cheie, atât la scutecele de unică folosință, cât și la cele din material textil. Chiar dacă nu suntem întotdeauna pe fază să schimbăm scutecul copilului imediat ce a făcut ceva în el, este important să îl controlăm des pentru a evita expunerea prelungită a pielii la un mediu umed. Din păcate, datorită pudrei super-absorbante (SAP – super absorbant polymer) ce transformă lichidul în gel, la scutecele de unică folosință schimbarea frecventă nu ni se mai pare necesară, cu atât mai mult cu cât marketingul acestor produse ne promite că scutecul va ține până la 12 ore!

3. Chiar și factorii externi ce duc la iritații pot fi ținuți sub control. Putem evita o perioadă consumul alimentelor acide, în cazul tratamentului cu antibiotice putem contracara efectul negativ al acestora prin administrarea de substanțe probiotice, iar la pielea sensibilă/atopică este important să descoperim și apoi să evităm alergenul ce provoacă dermatita.

Reguli generale pentru prevenirea iritației de scutec

Igienă – Este de la sine înțeles că o igienă bună este necesară pentru a putea preveni iritațiile si infecțiile de la nivelul zonei scutecului. Spălați pielea bebelușului cu apă călduță și săpun blând la fiecare schimbare de scutec, după care uscați delicat cu un prosopel moale, fără a freca.

Aer – Expunerea pielii la aer grăbește vindecarea iritațiilor. Lăsați bebelușul fără scutec măcar câteva minute pentru a permite pielii să se aerisească. Luați-vă măsuri de siguranță punând sub el un prosopel sau o păturică absorbantă.

Natural – Cu cât mai natural cu atât mai bine! În cazul scutecelor puteți opta pentru cele textile, alegând chiar dumneavoastră pe cele confecționate din materiale sigure, precum și tipul de detergent cu care le spălați, pentru a avea totul sub control. Chiar dacă nu puteți folosi scutece textile exclusiv, macar puteti limita timpul de expunere la chimicale doar la momentele când nu aveți altă opțiune și puteți alege să puneți cât mai des pe pielicica bebelușului scutecele curate, naturale, neiritante.