Scutece textile » Sfaturi privind utilizarea scutecelor textile

Sfaturi privind utilizarea scutecelor textile

Scrisoare de la o mamica pentru alta mamica, cu sfaturi privind scutecele refolosibile.

Cum arata

Practic, cred ca ai vazut si tu, scutecele astea refolosibile au un strat impermeabil (dar respirabil) si inca unul mai moale care vine in contact cu funduletul. Intre astea doua straturi poti sa bagi printr-o deschizatura, numita buzunar, diverse materiale absorbante, numite inserturi care vin odata cu scutecul sau poti improviza chiar tu cu ce vrei, prosopele mici, pelinci, finet etc. Astea absorb si retin acolo pipi-ul.

Dupa ce pisu trece de primul strat (ala moale si special) si intra in inserturi, copilul ramane practic uscat. Uneori te amageste si zici ca bebe n-a facut nimic, dar depinde si de calitatea scutecului. Asta e o descriere mai generala, caci acum s-au inventat multe feluri de scutece. Sunt multe tipuri, branduri, preturi, functii etc.

Cum se folosesc

Si acum sa-ti zic cum se folosesc. Pun scutecul pe fetita mea, sa zicem. Dupa ce face pipi (poti verifica punand un deget in lateralul scutecului, pe la elastic), iau scutecul de pe ea si il pun asa cum este intr-o galeata/lighean/punga in baie. Daca face kk, scutur la WC cat se poate din el si apoi il bag sub jet de apa rece de la robinet si frec pana se duce tot. Se curata foarte usor si nu ramane deloc patat. Pentru kk mai poti folosi jetul de la dus deasupra WC-ului, sau poti folosi un bat de inghetata ca sa il inlaturi. Dupa asta arunc scutecul in galeata cu pricina. Daca bebe e mic si alaptat exclusiv, kk e practic lichid si se spala la robinet fara problema. Unii nici nu-l mai spala inainte, ci doar cand ii vine randul la masina de spalat.

Sau mai exista o varianta, si anume sa le clatesti de mana imediat ce le-ai scos de pe bebe si sa le depozitezi asa, clatite si stoarse. Asa e si mai sigur ca nu o sa miroasa nimic prin casa. Dar asta vei experimenta tu, cum iti este tie mai comod. Sa zicem ca s-au adunat ceva scutece in galeata si vreau sa le spal. Eu spal cam 10 odata, impreuna cu hainele. Le iau pe fiecare pe rand, le scot inserturile din interior (treaba asta o poti face inainte sa le pui in galeata, dar mie mi-e lene) si le arunc in masina de spalat. Este foarte important ca urmatorul pas sa fie o clatire simpla la masina.

Eu inainte sa folosesc scutecele astea, nu prea ma pricepeam la masina de spalat, dar acum o inteleg mult mai bine. Deci, le-ai bagat in masina si apoi le dai Rinse sau Rinse+Spin (clatire+stoarcere), depinde cum ai. Eu am Rinse+Spin la masina si dureaza 30 de minute. Daca poti selecta temperatura, atunci pune rece, daca nu, nu e bai. Aceasta clatire e importanta pentru ca scoate tot pipi-ul din scutece, ca sa nu amesteci in masina pipi cu apa curata si cu detergent. Dupa ce s-a terminat clatitul asta, bagi detergent si dai drumul la programul normal de spalare, 40 sau mai bine 60 de grade. Daca ai masina smechera si exista un program care are de la mama lui “prespalare” e si mai bine. Numai sa nu le fiarba la 90 de grade. Aaa! Trebuie sa pui putin detergent, putin de tot. Cam un sfert/ o treime/maxim jumatate din cat se recomanda, ca daca e prea mult detergent iar la clatire nu se duce, detergentul ramane in scutece si pot sa inceapa sa miroasa.

De aceea, ca sa fie lumea sigura ca nu ramane detergent (chiar daca au pus putin), selecteaza la masina de spalat butonul de “o clatire in plus”. Si eu fac asta. Dupa ce s-a terminat masina, le iau si le pun la uscat, pe sarma afara daca e soare, iar de nu, inserturile pe calorifer, iar restul scutecului atarnat pe uscator in casa. Unele se usuca mai greu (24 de ore), altele mai repede (2 ore), iar dupa ce s-au uscat, le asamblez impreuna cu bebe (bine, ea mai mult le arunca intr-o parte si-n alta) si sunt gata de folosire. Poate parea foarte multa treaba, dar asta e fiindca eu am scris foarte mult. Ca e usor de tot! Pui scutecul in galeata, apoi in masina de spalat, apoi Clatire, Spalare 40-60 de grade cu putin detergent si selectat butonul de Extra Clatire si la uscat cu ele.

2018-11-18T15:35:13+00:00