Cu ce îmbrăcăm bebelușul nou născut?

Deși vei vedea ca nu e deloc complicat, ca orice lucru pe care nu l-ai mai făcut pănă acum, s-ar putea să-ți ridice întrebări: Cu ce îmbrăcăm un nou născut ? Cum anume trebuie îmbracat un bebeluș nou născut, ce hainuțe sunt necesare pentru început?

Idei generale despre cum îmbrăcăm un bebe nou născut:

Inainte de a raspunde la intrebarea Cu ce îmbrăcăm un nou născut , trebuie mai intai sa vedem care ar fi indicatiile de bază. La îmbrăcarea bebelușului, precum și la alegerea hăinuțelor, va trebui să ții cont de câteva lucruri:

  • Nu cumpăra foarte multe haine! Cel mic va crește foarte repede în primele luni și poți avea surpriza ca pe unele nici să nu apuce să le poarte.
  • Pentru un bebe născut la termen, mărimea potrivită pentru început este 50-56 (0-3 luni).
  • Orientează-te în funcție de sezon. Intrebarea ” Cu ce îmbrăcăm un nou născut ” nu are un singur raspuns, si in orice caz, bebelusul nu trebuie înfofolit. Sunt suficiente exact atâtea straturi de haine câte ai și tu pe tine. Și eventual o păturică pe deasupra dacă e mai răcoare și bebe stă în căruț.
  • Înainte de folosire, toate hăinuțele trebuie spălate și călcate, chiar dacă sunt noi.
  • Utilizează un detergent blând, fără parfum sau balsam. Mirosul prea puternic cu siguranță deranjează bebelușul.
  • Alege hăinuțe care să fie ușor de îmbrăcat, fără să fie nevoie să sucești bebelușul pe toate părțile, căci s-ar putea să nu-i placă acest lucru.
  • De asemenea este important să fie și ușor de dezbrăcat, cu acces rapid la scutec, pentru a-l putea controla și schimba.
  • Ai grijă să îl manevrezi cu mișcări blînde, să îi ții bine căpușorul și degețelele strânse în pumn.
  • Materialele cele mai potrivite sunt cele naturale (bumbac) și moi.

Cu ce îmbrăcăm un nou născut

1. Scutece lavabile textile

Prima piesă care se pune pe bebe este scutecelul. Până la ieșirea din maternitate probabil că vei opta pentru scutecele de unică folosință. Odată ajunși acasă, puteți trece la folosirea scutecelelor textile, din materiale delicate, care să nu irite în nici un fel pielicica fină a bebelușului. Raftul cu scutecele colorate este mândria oricărei mămici. 😀 Până la căderea buricului, este bine să ai griă ca scutecul să nu jeneze bontul ombilical, iar pansamentul să nu se ude. Mai jos ai cateva modele de scutece textile de foarte buna calitate, realizate din materiale naturale.

2. Body-uri

Piesele de rezistență din garderoba oricărui bebeluș sunt body-urile. Asta e si cel mai comun raspuns la intrebarea cu ce îmbrăcăm un nou născut. Sunt foarte utile datorită faptului că se prind cu capse între piciorușe. Cum bebelușii sunt mereu luați în brațe este important să nu rămână cu spatele și burtica goale. Există într-o mare varietate de forme și modele, de la stilul petrecut parte peste parte (gen kimono), la cele ce se trag pe cap, cu guleras tip bărcuță, cu capse pe umeri, guler tip polo, cu mânecă lungă, scurtă sau în formă de maieu (cu breteluțe).

3. Pantalonași sau salopete

Peste un body cu mânecă scurtă sau lungă se poate pune un pantalonaș, preferabil din cei cu tălpițe, pentru a nu mai fi nevoie și de șosete care adesea strâng prea tare la elastic. Dacă totuși alegi pantalonași fără tălpi, caută să aibă manșete, ca să nu se ridice. La fel de utile sunt și salopetele care acoperă și spatele și se prind cu năsturei sau capse pe umeri. Unele au capse și între piciorușe pentru a permite accesul la scutec.

4. Bluzițe

Dacă este cazul, peste body se poate pune încă o bluză sau cămășuță. De preferat sunt cele care se petrec parte peste parte sau care se încheie în față (tip jachetă) sau la spate. Pentru sezonul mai răcoros sunt utile și hanoracele cu glugă. Preferabil de evitat bluzele care se trag pe cap, pentru că sunt mai greu de îmbrăcat. Evită să pui bluza direct pe piele pentru că se va ridica și va rămâne cu burtica și spatele gol.

5. Pijămăluțe cu totul

Foarte utile, mai ales prin casă sunt costumașele cu totul, acele pijămăluțe dintr-o singură bucată. Se pot îmbrăca direct peste scutec sau daca e cazul peste un body. Există mai multe modele, de la cele subțiri cu mânecuțe scurte și pantalonașii scurți, până la cele de-a întregul, din bumbac sau din pluș gros, cu tot cu botoșei. Pot avea închiderea la spate, în față, oblic pe un picior, cu capse sau fermoar.

6. Căciulițe (bonete) și mănuși

În general, în casă, dacă temperatura este normală, nu mai este nevoie și de bonețică, însă dacă este rece, curent sau la ieșirile afară e bine să protejați căpușorul și urechiușele celui mic. Mănușile sunt utile în primele săptămâni pentru a proteja bebelușul să nu se zgărie cu unghiuțele pe față și ochișori. În lipsa mănușilor puteți folosi și o pereche de șosețele.

Acum stii, in mare, cu ce îmbrăcăm un nou născut. Cam acestea sunt piesele vestimentare necesare și utile pentru un bebe mic, nou născut. Mai departe ține deja de stilul, fantezia și dorințele fiecăruia. Există nenumărate hăinuțe pentru bebei, care mai de care mai drăguțe:rochițe, sarafane, șosețele cu volănașe, ciorapi lungi cu chilot (strampi), pălărioare și bentițe pentru fetițe, pantalonași din denim, cămăși, geci, vestuțe, pantofiori și diferite accesorii pentru băieței. Însă cât este încă foarte mic, hăinuțele lejere și confortabile sunt cele mai potrivite.