Wrapul – sistemul de purtare ideal pentru nou născuţi

Ce este wrapul? Este o fâşie de material, lungă de aproximativ 4,5 metri şi lată de 60 cm, ca o eșarfă moale, care se utilizează pentru purtarea bebeluşului în siguranţă la pieptul mamei. Este un sistem de purtare ergonomic, care susţine bebeluşul într-o poziţie corectă din punct de vedere anatomic şi fiziologic, conform vârstei acestuia. Este un articol extrem de util pentru mămici şi totodată foarte benefic pentru bebeluş.

De ce este util?

Copiii purtați

  • plâng mai puțin, au mai puține colici – Poziția verticală, mișcările legănate, dar și contactul piele pe piele sau burtică pe burtică ajută mult în acest sens.
  • pot dormi în mers la pieptul mamei (tatălui) – Este foarte practic, când ieși la plimbare, mai ales că ritmul pașilor și aerul curat îi vor face celui mic poftă de somn.
  • pot suge când doresc, fără să se vadă – Nu trebuie să fugi în casă și nici să te expui în public. Poți alăpta discret doar lărgind puțin legăturile sau acoperindu-te cu o bucată din material.

Parinții purtători:

  • Au mâinile libere – Este un mare avantaj să-ți poți folosi liber mâinile pentru orice acțiune dorești, în casă, afară sau pur și simplu pentru mângâiat. 🙂
  • Iși pot săruta copilul oricând – Deja știm că nu te vei mai sătura să-l drăgălești! 🙂
  • Pot urca scări sau chiar… munți – Accesul nu îți va mai fi restricționat de numărul de etaje, de trepte, lifturi, borduri, gropi, uși, mijloace de transport si alte sisteme purtare nou nascut. Poți merge oriunde vrei, chiar în vacanțe și drumeții cu ajutorul unor sisteme purtare nou nascut.

Un carrier ergonomic:

  • Asigură copilului poziția corectă – care este în primul rând confortabilă, comodă, și respectă conformația anatomică a bebelușului aflat în dezvoltare, dar ca beneficiu suplimentar, poate preveni displazia de șold!
  • Ajută la formarea atașamentului – Locul bebelușului este lângă mama lui. Legatura unică ce s-a creat cât timp a stat în burtică nu se poate rupe brusc după naștere. De aceea este foarte important să îl ții aproape, pentru ca el să se simtă în continuare protejat și iubit, chiar din prima clipă de viață.
  • Este confortabil, nu dă dureri de spate – Greutatea este foarte bine distribuită pe mai multe grupe de muşchi – pe umeri, şolduri şi muşchii spatelui, astfel încît purtarea copilaşului este foarte confortabilă.
  • Iți oferă o libertate incredibilă – Nu mai ești dependentă de casă, de pătuț sau căruț. Poți merge unde vrei, îți poți rezolva treburile zilnice, având bebelușul aproape și în siguranță.

Care este poziţia corectă?

  • Întotdeauna doar cu fața spre tine, fie că îl porți la piept sau pe spate, niciodată cu fața spre exterior/spre lume.
  • Spatele bine susținut de materialul bine întins, în forma naturală a coloanei vertebrale a bebelușului, în funcție de vârsta și dezvoltarea acestuia.
  • Fundulețul susținut pe o bucată lată de material care să-i ajungă de sub un genunchi până sub celălalt, nu doar o fâșie îngustă între picioare.
  • Piciorușele depărtate și flectate în forma literei M (poziția broscuță).
  • Căpușorul susținut la bebeii mici sau în timpul somnului.
  • Cât mai aproape de corpul tău pentru a nu-ți deplasa centrul de greutate și suficient de sus cât să-l poți săruta pe cap.
  • Faţa bebeluşului să fie vizibilă. Dacă îl alăptezi în timp ce îl porţi, asigură-te că năsucul este liber şi nu stă presat, şi că îl repoziţionezi ulterior astfel încât faţa să îi fie liberă.

Cum se foloseşte?

Deşi poate părea dificil, în realitate modul de legare este foarte simplu. După ce exersezi de două ori te vei descurca minunat. Legătura recomandată pentru wrapul by Bagy se numeşte “front wrap cross carry“.

1. Se poziţionează mijlocul wrapului pe abdomen (există o etichetă cusută special pentru a găsi mai uşor mijlocul),

2. se încrucişează capetele pe spate, trecându-le peste umeri din nou în faţă, fără să răsuceşti fâşiile de material,

3. se introduce bebeluşul având grijă ca picioruşele să stea depărtate şi să capete forma literei “M”, cu genunchii uşor mai ridicaţi decât funduleţul,

4. se întinde materialul bine pe spatele bebelusului, având grijă ca partea de sus să îi poată acoperi şi căpuşorul la nevoie, dar să îi susţină şi funduleţul bine,

5. se trage de capetele wrapului pentru a tensiona foarte bine materialul (e important să nu rămână larg),

6. se încrucişează din nou, de data aceasta pe sub funduleţul copilului, trecând capetele pe sub genunchii lui,

7. se leagă la spate cu nod dublu,  8. se aşează bine materialul pe umeri şi se întind şi ultimele două straturi pe spatele copilului, pentru a sta cât mai comod şi bine susţinut.

VIDEO: Cum se leagă un wrap

Unde îl găsesc?

La SCUTECELE găseşti wrapurile elastice by Bagy, ce pot fi purtate de la naştere până spre 12 kg, din bumbac 100%, subţiri şi răcoroase pe timpul verii. Ţesătura, deşi elastică, nu se întinde după purtat, iar culorile (într-un curcubeu de nuanţe) sunt superbe şi după multe spălări. Dacă la un moment dat vei prefera ceva mai practic şi mai uşor de pus îţi recomandăm marsupiile ergonomice Nap Bag by Bagy, disponibile în două variante: modelul vară/iarnă şi modelul cu două feţe, indicate de la 3-4 luni până la 20 kg.