Scutece textile » Riscurile potenţiale ale scutecelor de unică folosinţă

Riscurile potenţiale ale scutecelor de unică folosinţă

Pentru a constientiza ce riscuri ne asumam cand folosim scutece de unica folosinta, indiferent că ne referim la celebra marcă ori la altele asemănătoare, mai puţin cunoscute, ar trebui mai intai sa stim din ce sunt facute aceste scutece. Interesant e că pe niciun pachet nu veti gasi vreo lista cu „ingrediente”.

Elementul cheie care sta la baza marii industrii a pempăr…, vreau să zic a scutecelor de unică folosinţă nu este impermeabilitatea (cum s-ar putea crede), ci substanta „minune” care solidifică urina, numita SAP (Superabsorbent Polymer) si anume poliacrilatul (acidul poliacrilic  sau acrilatul de sodiu). Se gaseste sub forma de pudra in toate scutecele de unica folosinta, chiar si in cele ce se auto-denumesc eco, şi, la contactul cu un lichid, se transforma in granule (cristale). Aceste granule nu sunt biodegradabile si nici nu se spune nicaieri ce efecte pot avea, desi s-a sugerat legatura cu iritatiile pielii si sindromul de soc toxic.

Cu siguranta le-ati gasit iesite din scutec direct pe pielea copilului, mai ales cand scutecul este plin. Daca intra in contact cu pielea acestea pot cauza reactii alergice, iritatii sau chiar leziuni. Se pare ca ar putea cauza cancer sau infertilitate mai ales la baieti. Indiferent daca este sau nu adevarat (inca nu s-a demonstrat nimic) eu nu vreau sa aflu acest lucru pe pielea copilului meu.

Nu-mi permit sa risc cand e vorba de sanatatea lui. Scutecele in sine sunt confectionate din celuloza sau alt material asemanator (fabricat din PETuri) si sunt albite cu clor.

Dioxina care rezulta in urma procesului de albire poate produce acnee, supresia sistemului imunitar, deteriorarea ficatului, iar sistemele cele mai afectate sunt cel endocrin si cel reproductiv. Dioxina este o substanta toxica clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind un agent cancerigen.

Unele scutece sunt impregnate si cu lotiune, lucru care sună bine, dar de fapt e vorba de inca o sursa de chimicale cu potential iritant, alergen etc. In urma unor cercetari, s-a evidentiat si efectul toxic al emisiilor amestecului de chimicale asupra sistemului respirator, concluzionand ca acesta poate cauza sau exacerba astmul. Alte substante chimice gasite in elastic sau lipici sunt asociate cu iritatii ale pielii (dermatita de contact).

Anumiti coloranti folositi in scutece pot duce la reactii alergice sub forma de iritatii si deteriorari ale sistemului nervos central. sursa si sursa In ceea ce priveste scutecele eco, nu prea conving, mai ales daca “rezista pana la 12 ore”, iar ambalajul (punga) este 100% biodegradabil, sunt “fara clor, fara latex si fara parfumuri” sau stratul absorbant este peste 20% sau 50% biodegradabil. În opinia noastră, eco inseamna natural si fara riscuri de diverse probleme si boli, pe termen lung sau scurt.

Pentru noi, sigur şi sanatos inseamna scutece textile. Daca gasesti acest articol relevant, te rog sa-l dai mai departe printr-un like, share, tweet, g+1.

2018-11-18T15:01:31+00:00