Scutece textile » Scutecește ușor în 2 pași

Scutecește ușor în 2 pași

În zilele noastre este important să putem rezolva lucrurile repede. Timpul nostru este prețios, cu atât mai mult când avem un copil sau mai mulți. Scutecele de unică folosință, deși au neajunsurile lor (cheltuială continuă, miros neplăcut de chimicale, substanțe iritante în compoziție), au avantajul comodității pentru părinți. Adică tot ce trebuie să faci este să scoți scutecul din pachet și să-l pui pe copil, iar apoi să-l împachetezi și să-l arunci la gunoi. Desigur, ar mai fi procurarea scutecelor și dusul gunoiului, dar în ansamblu treaba e ușoară. Contrar percepției generale, și cu scutecele textile este la fel de ușor! Cu condiția respectării celor 2 pași:

  1. Asigură-te că ai suficiente scutece
  2. Fă-ti o rutină

Câte scutece sunt necesare?

Pentru un copil un număr rezonabil ar fi 20. Asta înseamnă că poți pune la spălat o mașină de rufe cu scutece și câteva hăinuțe cam la 2-3 zile. Este destul de lejer. Adică îți poți aranja programul de spălare a scutecelor astfel încât să eviți duminicile sau sărbătorile și ai suficiente scutece cât să nu stai cu stres că se termină și nu mai ai altele curate.

Pe de altă parte prea puține scutece pot genera insatisfacții legate de necesitatea spălării mai dese, chiar zilnice. Pot provoca stres în momentul când s-au udat/murdărit la scurt timp după ce le-ai pus pe copil. Prea puține scutece te vor forța să folosești în paralel și scutece de unică folosință, așadar vei continua să cheltui bani pe ele. Prin comparație cu aruncatul, spălatul ți se va părea dificil (deși toată treaba o face mașina).

Cu 2-3 scutece textile “de încercare” nu vei înțelege mare lucru despre ce înseamnă materialul natural pe pielea copilului câtă vreme nu elimini complet contactul cu substanțele iritante. Și oricum le vine rândul la purtat destul de rar. Cu prea multe scutece nu e chiar atât de rău, însă probabil că nu vei apuca să le folosești pe toate. Mai mult de 4 zile nu le poți ține nespălate, deși probabil că încă vei avea suficiente schimburi curate. Cu siguranță că vei avea preferințe față de anumite scutece, iar altele vor rămâne în coada listei.

La prea multe scutece se ajunge când vrei să ai din toate mărcile, modelele și culorile posibile și faci din scuteceală o pasiune (și probabil și o gaură în buget). Încă un aspect legat de diversitatea prea mare este că doar tu vei ști cum și când să le folosești, prin urmare ceilalți membri ai familiei vor lăsa treaba aceasta doar în grija ta.

Ce îți recomandăm? Socotește exact câte scutece îți sunt necesare, în funcție de vârsta copilului tău, de stilul tău de viață și de buget. Dacă nu știi cum sau nu te poți hotarî, ne poți contacta și ne sfătuim împreună. Achiziționează mai degrabă pachete de scutece decât modele diferite. La pachete de obicei ai și reducere, însă marele avantaj este că nu vei mai sta să alegi care inserturi de la care scutec sunt, nici nu vei mai sta pe gânduri ce scutec să pui acum pe copil. Deci vei economisi atât bani, dar mai ales timp.

Creează-ți o rutină

În momentul când ai suficiente scutece pentru a le putea folosi prin rotație, scuteceala devine ușoară. Tot ce mai ai de făcut este să te organizezi în așa fel încât să-ți fie ție cât mai comod. Ca să nu ai treabă cu mirosurile până la spălare poți depozita scutecele într-o găleată cu capac, într-un sac impermeabil sau o pungă, sau le poți clăti imediat.

Eu așa fac: fie le clătesc imediat, fie în 2 reprize, dimineața și seara, câte 2-3 scutece. Nu e deloc greu și nici nu îmi ia mai mult de 2 minute. Apoi le depozitez într-un teanc și când crește îmi dau seama că e timpul să pun mașina de spălat în funcțiune. Le usuc pe sârmă, în balcon, alături de celelalte rufe.

Apoi le asamblez (le introduc inserturile) și le pun frumoase, curate, în dulapul copilului. Așa-i că-i simplu? Voi cum procedați?

2018-11-18T15:47:37+00:00