Scutece textile » Ce sistem de purtare să aleg?

Ce sistem de purtare să aleg?

Este extraordinar sentimentul de apropiere pe care îl ai atunci cand îţi porţi bebeluşul la piept. De aceea mulţi părinţi aleg marsupiile speciale şi preferă acest mod de plimbare cu cel mic în locul căruciorului. Într-un sistem de purtare ergonomic bebeluşul stă lipit de corpul tău, lăsându-ţi mâinile libere, acest lucru fiind un mare avantaj pentru tine, dar şi pentru cel mic.

Astfel te poţi mişca în voie, poţi umbla chiar şi prin locuri aglomerate şi-ţi poţi rezolva problemele cotidiene în timp ce bebeluşul doarme sau urmăreşte liniştit ce se întâmplă în jurul său. Cu braţele libere îl poţi mângâia, îmbraţişa, iar poziţionarea la piept te va face să vrei să-l săruţi întruna. Purtarea bebeluşului la piept contribuie la formarea şi întărirea ataşamentului, stimulează lactaţia şi te va face să scapi de depresia post-natală. Şi pentru bebeluş purtatul este benefic. Se pare că apropierea de mamă linişteşte nou-născutul, calmează colicile, stimulează digestia, astfel că el va plânge mult mai puţin sau deloc.

Şi tăticii apreciază marsupiile deoarece le dau şansa de a petrece perioade lungi de timp împreună cu cei mici. Unii părinţi folosesc marsupiile doar în primele luni, considerându-le inconfortabile odată ce bebeluşul ia în greutate. Alţi părinti preferă să-şi poarte micuţii mai mult timp – chiar şi până la varsta de patru ani.

Unele modele mai noi de marsupii sunt destul de rezistente ca să sustină o greutate şi de 20 de kilograme, făcând această sarcină mai confortabilă prin repartizarea presiunii atât pe şoldurile părintelui, cât şi pe umeri si spate.

Ce tipuri de marsupiu există?

Un marsupiu ergonomic (SSC) este alcătuit dintr-o parte moale şi lată, făcută dintr-un material textil, o centură pe talie şi două bretele pentru umeri care susţin întregul sistem. Astfel, bebeluşul este purtat foarte aproape de pieptul părintelui. La început, micuţul va sta în interior cu faţa la tine.

Apoi, pe măsură ce capătă control asupra capului si va putea sta drept, adica pe la cinci-sase luni, îi poti scoate mânuţele pe deasupra, astfel încat el să vadă mai mult din lumea înconjurătoare. De la o vârstă, unele marsupii pot fi purtate şi pe spate, în genul unui rucsac, fiind astfel mai confortabil pentru tine când copilaşul ia în greutate şi conferindu-i şi lui o priveliste mai interesantă. Majoritatea marsupiilor permit şi alăptarea la sân în timp ce-ti porţi micuţul.

Marsupiile clasice ce le vedem peste tot prin magazine sunt din păcate tot mai puţin apreciate. Acestea nu oferă o bună distribuţie a greutăţii, modificând centrul de greutate şi cauzând de multe ori dureri de umeri şi de spate. Adesea le lipseşte centura din talie, iar bretelele sunt subţiri şi înguste, punând prea mare presiune asupra umerilor şi fâcînd astfel purtarea imposibilă după doar câteva luni.

Nici poziţia oferită copilului nu este cea mai indicată, el fiind sprijinit doar pe o fâşie îngustă de material în zona organelor genitale. Picioruşele atârnă într-o poziţie incomodă, spatele nu este corect susţinut, iar poziţionarea cu faţa înainte poate fi chiar periculoasă pentru coloana abia în formare a celui mic.

Un sling este o bucata lată de material textil purtată în diagonală pe piept şi peste un umăr. Aceasta poate avea şi inele de reglare a dimensiunii. Daca alăptezi la sân, un sling este numai bun, deoarece poziţia îţi va permite să-ţi hrănesti micuţul în mod discret. Însă sprijinul pe un singur umăr poate deveni incomod, mai ales când bebeluşul creşte în greutate sau dacă îl purtaţi perioade mai lungi de timp.

Un wrap este, de asemenea, o fâşie lungă şi lată de material textil purtat de obicei de jur-împrejurul corpului, peste ambii umeri. Astfel de sisteme de purtat sunt populare, deoarece sunt foarte versatile – poţi lega un wrap în nenumărate feluri şi îl poţi ajusta doar tragând de materialul textil.

Ca şi slingurile, wrapurile pot permite alăptarea la sân, în timp ce îţi porţi micuţul. Singurul dezavantaj este că durează destul de mult să îl pui pe tine şi să îl scoţi mai apoi şi că, datorită dimensiunii, poţi da materialul pe jos.

Cum să alegi marsupiul potrivit

În alegerea marsupiului ideal pentru tine şi puiul tău trebuie să ţii seama de câteva criterii:

  • Model: vei descoperi că unele marsupii ţi se potrivesc mai bine decât altele, în funcţie de corpul tău, dar şi de bebeluşul tău. Daca ai posibilitatea, încearcă mai multe tipuri înainte de a cumpara unul.
  • Versatilitate: unii părinţi preferă un wrap sau un sling pentru un bebeluş mai mic, dar trec la un marsupiu ergonomic când vine vorba de copii mai mari. Totuşi, multe marsupii sunt făcute în aşa fel încât să se adapteze în funcţie de vârsta şi greutatea copilului, pentru a putea fi folosite o perioadă cât mai îndelungată.
  • Confort pentru tine: caută bretele mai late, bine captuşite şi material textil mai rezistent, pentru a distribui în mod egal greutatea bebeluşului pe umeri, talie şi partea superioară a spatelui tău.
  • Confort pentru bebe: când vine vorba despre marsupiile ergonomice, caută ca picioruşele să fie bine susţinute de sub un genunchi până sub celălalt şi eventual materialul să fie captuşit cu ceva moale pentru a nu lăsa semne sau a nu opri circulaţia sanguină a micuţului. Probabil că puiul tau va dormi în marsupiu, astfel că vei vrea să ai unul care să permită acest lucru în siguranţă. La wrap şi sling ai grijă ca materialul să fie moale şi să se poată respira prin el, astfel încât bebeluşul să nu se supra-încălzească.
  • Rezistenţă: înainte de a folosi marsupiul, asigură-te că materialul şi bretelele vor putea susţine greutatea bebeluşului, dar şi că închizătorile şi curelele sunt funcţionale şi rezistente.
  • Uşor de folosit: asigură-te că marsupiul este comod de pus sau de scos, chiar şi cu o singură mână şi că poţi să te descurci chiar şi fără ajutor. Vei avea poate nevoie să poţi pune copilul adormit într-un cărucior sau în pătuţ fără să-l trezeşti.
  • Uşor de alăptat: ia în calcul dacă vrei să îţi alăptezi la sân copilul în timp ce îl porţi.
  • Potrivit cu anotimpul: unele marsupii s-ar putea să fie prea călduroase pentru zilele însorite ale verii. De asemenea, culorile închise atrag căldura. Dacă îţi porţi copilul pe o vreme mai caldă, alege un marsupiu făcut dintr-un material mai uşor.
  • Uşor de curăţat: bebeluşii fac adesea mizerie, astfel încât este indicat să ai un marsupiu făcut dintr-un material ce poate fi spălat.

Sfaturi pentru siguranţa celui mic

Când porţi bebeluşul în marsupiu, ai grijă să nu se supraîncălzească. Mai ales în zilele însorite de vară, fiind lipit de corpul tău, cel mic s-ar putea deshidrata. Atenţie la marsupiile tip geantă, unele dintre ele au provocat chiar sufocarea micuţilor! În cazul în care bebeluşul tău are mai puţin de patru luni, a fost născut prematur sau are o greutate mai scăzută, suferă de o răceală sau de o problemă respiratorie, trebuie să-i acorzi mai multă atenţie.

Când porţi copilul într-un wrap sau sling, este indicat să verifici periodic ce face şi cum se simte. Asigură-te că nu stă incomod, cu gura lipită de pieptul tău şi că faţa nu este presată de materialul textil sau de corpul tău. Ambele poziţii enumerate pot duce la sufocare, care poate avea loc în cateva minute. Asigură-te că poţi vedea ochii şi guriţa bebeluşului, dar şi că el, la rândul lui, te poate vedea.

Dacă nu îl alăptezi, faţa bebeluşului ar trebui să fie vizibilă. Dacă îl alăptezi în timp ce îl porţi în marsupiu, asigură-te că năsucul este liber şi nu stă presat, şi că îl repoziţionezi ulterior astfel încât faţa să îi fie vizibilă.

2018-11-18T16:10:07+00:00