Scutece textile » Săptămâna bebelușilor purtați 5-11 oct 2014

Săptămâna bebelușilor purtați 5-11 oct 2014

Un eveniment deosebit se sărbătorește anual în toată lumea printre părinți, în luna octombrie. Este vorba de Săptămâna bebelușilor purtați.

Cu această ocazie, părinții organizează marșuri – defilând mândri cu copilașii la piept, concursuri – în care fiecare își demonstrează priceperea, ingeniozitatea sau stilul deosebit de a-și purta prichindeii în cele mai felurite sisteme de purtare (dar neapărat ergonomice!), întâlniri – unde împărtășesc experiențe sau testează sisteme de purtare. Indiferent de activitățile în care se implică, regula generală este distracția și voia bună de ambele părți, părinte și copil.

Este binecunoscut faptul că cei mici se simt cel mai bine în brațele părinților. Dar brațele vor obosi repede sub greutatea crescândă a micilor noastre comori. De aceea tot părinții sunt cei care au inventat aceste sisteme de purtare care să le ofere copilașilor apropierea de care au nevoie, dar și scutirea propriilor mâini de efort.

Așa au luat naștere, încă din cele mai vechi timpuri ”eșarfele” care leagă copilul de corpul mamei în cele mai felurite moduri. Astăzi cunoaștem aceste sisteme sub numele de wrap, sling, mei tai, ajungând în zilele noastre până la modernele SSC-uri (soft structured carriers) sau marsupii ergonomice.

Ce înseamnă un sistem ergonomic?

Un sistem de purtare ergonomic este cel care oferă bebelușului o poziție corectă. Care este aceasta?

  • Întotdeauna doar cu fața spre tine, fie că îl porți la piept sau pe spate, niciodată cu fața spre exterior/spre lume.
  • Spatele bine susținut de materialul bine întins, în forma naturală a coloanei vertebrale a bebelușului, în funcție de vârsta și dezvoltarea acestuia.
  • Fundulețul susținut pe o bucată lată de material care să-i ajungă de sub un genunchi până sub celălalt, nu doar o fâșie îngustă între picioare.
  • Piciorușele depărtate și flectate în forma literei M (poziția broscuță).
  • Căpușorul susținut la bebeii mici sau în timpul somnului.
  • Cât mai aproape de corpul tău pentru a nu-ți deplasa centrul de greutate și suficient de sus cât să-l poți săruta pe cap.
  • Faţa bebeluşului să fie vizibilă. Dacă îl alăptezi în timp ce îl porţi în marsupiu, asigură-te că năsucul este liber şi nu stă presat, şi că îl repoziţionezi ulterior astfel încât faţa să îi fie liberă.

Există și sisteme neergonomice, nesănătoase?

Atenție! Din păcate da! Un port-bebe clasic (neergonomic) nu oferă o bună distribuţie a greutăţii pentru părinte, modificând centrul de greutate şi cauzând de multe ori dureri de umeri şi de spate. Adesea îi lipseşte centura din talie, iar bretelele sunt subţiri şi înguste, punând prea mare presiune asupra umerilor şi fâcând astfel purtarea imposibilă după vârsta de doar câteva luni.

Dar nici poziţia oferită copilului nu este indicată, el fiind sprijinit doar pe o fâşie îngustă de material în zona organelor genitale. Picioruşele atârnă într-o poziţie incomodă, spatele nu este corect susţinut, iar poziţionarea cu faţa înainte poate fi chiar periculoasă pentru coloana abia în formare a celui mic, tensionând-o într-o poziție inversă, nefirească.

Deși pot fi “de marcă” nu recomandăm folosirea lor datorită problemelor ce le pot genera asupra coloanei în dezvoltare a micuțului. Atenţie și la slingurile tip geantă, unele dintre ele au provocat chiar sufocarea micuţilor! Acum putem înțelege de ce este atât de important și insistăm pe o poziție sănătoasă a copilului în timp ce este purtat. Şi beneficiile sunt pe măsură!

Ce vă oferim?

Pentru că noi adorăm să ne purtăm copiii, și e cert că și ei adoră acest mod de plimbare, ne propunem să împărtășim frumusețea acestei aventuri cu cât mai mulți părinți. Provocarea pe care v-o lansăm este să faceți și voi același lucru, publicând sau distribuind în rețelele sociale cât mai multe lucruri pe acest subiect, fie că este vorba de fotografii proprii în care vă purtați bebelușii în sisteme ergonomice, fie că e vorba de articole ce susțin și promovează purtatul sănătos (ca acesta sau altele din acest sait), fie că doar vă plimbați țanțoși prin lume cu comoara la piept sau povestiți și altor părinți cât de bine, ușor și frumos este. 🙂

Iar dacă încă nu sunteți părinți purtăreți, vă invităm să deveniți, ademenindu-vă cu reducerile noastre. Astfel, începând cu 7 septembrie și până la sfârșitul Săptămânii bebelușilor purtați, adică 11 octombrie, toate marsupiile ergonomice Nap Bag model vară/iarnă sunt reduse la doar 299 lei! Nu uitaţi nici de wrapurile elastice sau de marsupiile Nap Bag cu 2 feţe pe care le găsiţi tot pe sait. Iar dacă veți da de gustul purtării bebelușului și veți dori să ne împărtășiți din bucuria și fericirea voastră, vom fi de-a dreptul entuziasmați! 😀

2018-11-18T16:18:15+00:00