Când râd bebelușii?
Pentru a avea copii veseli, specialiștii ne recomandă să râdem cât mai des împreună cu ei. In apropierea varstei de doua luni, auzi un prim chicotit. Afla cum iti poti face copilul sa zambeasca mai mult si de ce este acest lucru asa de important pentru el si relatia voastra.
Primul zâmbet – la 2 luni
Până la varsta de 2 luni bebelușul poate fi foarte amuzant prin mocuțele pe care le face – fel și fel de strâmbături și de grimase. Însă adevăratul surâs apare abia după 8 săptămâni de viață. Abia atunci sugarul reușește să privească mai atent o persoană și să comunice cu ea printr-un zâmbet. În scurt timp părinții vor observa că bebelușul este capabil să transmită prin intermediul zâmbetului o serie de mesaje.
Pruncul va zâmbi diferit persoanei din fața lui, în funcție de starea acesteia. De aceea este important să ne prezentăm în fața acestuia calmi, bucuroși, echilibrați și disponibili. Dacă vreți ca pruncul să râdă, atunci părinții trebuie să râdă primii.
Pe de altă parte, părinții trebuie să se pună de acord asupra modului de a reacționa în diferite situații. Este greșit ca ei să se manifeste diferit când bebelușul a udat scutecul sau a scăpat ceva din mâini, de exemplu. El va fi bulversat dacă unul îl ceartă și celălalt îl ia în brațe și-l sărută.
La 3 luni zâmbetul se transformă în râs
Acum micuțul își descoepră mânuțele, le ridică deasupra capului, poate să apuce degetul mamei sau un obiect din câmpul lui vizual. La această vârstă începe să manevreze jucării, să le ducă la gură sau să le scape. Zâmbetul său se transformă în râs. Pentru a-i păstra această stare părinții pot apela la o serie de tertipuri, poezii cu intonație veselă, grimase haioase. Acestea vor menține zâmbetul, care treptat se va transforma într-o cascadă de râs. Alte metode: ciupitul ușor, legănatul pe genunchi, imitarea unui animal imaginar care urcă și coboară pe corpul copilului, imitarea unor zgomote etc. De ce ar trebui să faceți copilul să râdă? Pentru că toate aceste trăiri pozitive, foarte benefice pentru el, fac parte din dezvoltarea lui afectivă.
La 4 luni – râsul și cântecul
Auzul se dezvoltă din ce în ce mai bine. Sugarul devine atent la zgomote și începe să le deosebească, manifestându-și preferința pentru unele dintre ele: cântece, suntele instrumentelor muzicale, vocea mamei. Copilul simte că sunetele pe care le emite chiar el sunt diferite. De fapt el se joacă scoțând diverse sunete pe care le asociază cu râsul.
Un bebeluș bine dispus zâmbește când i se vorbește, gângurește, chiuie spontan, mai ales când își recunoaște mama. Dacă i se vorbește și este mângâiat, scoate sunete asemănătoare râsului. Privește, urmărește și fixează fețele celor care râd prietenos. Râde zgomotos când este gâdilat, când este recompensat.
De asemenea, el este capabil să fixeze cu privirea obiecte și să le urmărească mișcându-și capul. Prin urmare părinții îi pot controla atenția cu jucării colorate sau cu fascicole luminoase.
La 6 luni – râsul și jocul
Este perioada în care micuții reacționează la jocuri mai complexe în care ar trebui implicați ambii părinți. Acum părinții pot încerca jocuri pe care cu două-trei săptămâni în urmă cel mic le-a respins. Părinții învață să se joace împreună cu cei mici. Pentru aceasta ei au nevoie doar de răbdare. Primele jocuri cu rezultate certe sunt cele gen ”cucu-bau” când părintele își ascunde fața în spatele palmelor sau a unei bucăți de material și apoi reapare în câmpul vizual al copilului. Copilul este la început surprins, apoi este deosebit de încântat când își redescoperă părintele. Acest tip de joc este foarte apreciat în jurul vârstei de 8 luni. Tot în această perioadă micuțului îi place să facă baie într-o cadă în care plutesc jucării colorate, să spargă bule de săpun etc. Se va amuza teribil dacă este sărutat și gâdilat, dacă în camera lui zboară păsărele din hârtie sau dacă i se interpretează roluri plăcute din povești.
La 9-12 luni – hohote de râs în familie
Mama și copilul sunt acum un cuplu perfect, minunat, irepetabil. Se cunosc din ce în ce mai bine, își anticipează reacțiile. Copilul știe că orice lucru haios pe care îl face mama (își pune ceva pe cap, miaună sau face o grimasă) i se adresează și îi creează o stare de confort. El se amuză și râde de dragul mamei.
De asemenea, bebelușul a învățat să arunce jucăriile și o face conștient, cu scopul de a-și amuza părinții, de a-i implica într-un joc controlat de el. Pruncul este acum un mic rege, conduce jocul și își stăpânește părinții. Micuțul rege a împlinit 1 an. El râde cu poftă, în hohote, dar cu discernământ și se bucură alături de părinți, frați, bunici.