Totul despre suzetă

Să dăm sau nu copilului suzeta?

Pentru proaspeții părinți, liniștirea bebelușului este una dintre cele mai importante priorități. În acest caz ați putea considera suzeta un lucru foarte util. Unii copii pot fi liniștiți prin legănare și mângâieri, mulțumindu-se să sugă numai în timpul meselor. Alții pur și simplu nu pot fără să sugă, chiar și atunci când nu le e foame. În cazul în care copilul încă mai vrea să sugă după ce a fost hranit (la sân sau din biberon), suzeta poate fi soluția. Suzeta nu este un substitut pentru alinare sau hrană, desigur, dar în cazul în care copilul dumneavoastră este încă agitat, după ce a mâncat, a scos aerul, l-ați schimbat, l-ați ținut în brațe, l-ați legănat și v-ați jucat cu el, ați putea încerca să vedeți dacă suzeta îl va satisface. Se pare că mai există un avantaj pentru folosirea suzetei: Unele studii au arătat ca bebeluşii care folosesc suzeta la culcare și în timpul somnului au un risc redus de sindrom de moarte subită a sugarului (SMSS). Aceste studii nu arată că suzeta previne SMSS (SIDS în engleză), ci doar că există o asociere puternică între folosirea suzetei și un risc mai mic de SMSS. De asemenea, obiceiul de a suge suzeta este mai ușor de înlăturat decât obiceiul de a suge degetul. La urma urmei suzeta se poate arunca, degetul nu!

Există dezavantaje ale folosirii suzetei?

Folosirea suzetei poate creşte riscul de infecţii ale urechii medii la sugari şi copii mici. Deoarece riscul acestor infecții este în general mai scăzut la copiii mici, folosirea suzetei până la vârsta de 6 luni (atunci când nevoia lui de a suge este maximă) și renunțarea la ea la scurt timp după această vârstă poate funcţiona foarte bine – mai ales dacă cel mic este predispus la infecţii ale urechii. Se crede că bebeluşii care folosesc suzeta înainte de a învăța să sugă bine la sân pot face confuzie între cele două, periclitând astfel alăptarea cu succes.

Dar specialiştii nu mai sunt de acord cu acest lucru, neexistand studii care să arate în mod concludent dacă cele două sunt legate. Dar dacă vă alăptați bebelușul, poate doriți să mai așteptaţi, cel puţin până când deprinde bine tehnica suptului la sân, înainte de a-i oferi o suzetă. Suptul suzetei și suptul la sân sunt acțiuni diferite, iar Academia Americană de Pediatrie sugerează să așteptați până când copilul ştie să sugă bine și producţia de lapte este stabilizată. Aniversarea de 1 lună poate fi un moment potrivit pentru a introduce suzeta, deși este doar un reper.

Dacă bebelusul se hrăneşte bine, creşte în greutate şi are un program de hrănire regulat, puteți începe mai devreme. Daţi-i suzeta după mesele sale regulate, pentru a vă asigura a primit mai întâi hrana de care are nevoie. Suptul suzetei poate deveni cu ușurință un obicei și mulți părinți nu o folosesc deoarece nu doresc să se ocupe mai târziu de dezvăţarea de suzetă (sau pentru că nu le place ideea ca puştiul lor în vârstă de 3 ani încă să umble suzeta în gură).

Dacă îi permiteți copilului să folosească suzeta, dar doriţi să evitaţi luptele de dezvăţare, luaţi-i-o atunci când ajunge la prima aniversare (1 an). Pentru a vă asigura că copilul dumneavoastră nu va deveni dependent de ea aveţi grijă să nu o folosiți prea des.

Sfaturi pentru folosirea suzetei

Dacă vă decideți să introduceți suzeta țineți minte aceste sfaturi: Lăsati copilul sa ghideze decizia dumneavoastră. În cazul în care o ia imediat, bine. Dar dacă opune rezistenţă, nu-l forţaţi. Puteți încerca din nou peste un timp sau să-i respectaţi preferința, lăsându-l mai bine fără ea.

Oferiţi suzeta între mese, atunci când știţi sigur că nu-i este foame . Ori de câte ori este posibil, nu utilizați suzeta pentru a întârzia alăptarea bebelușului sau ca un substitut pentru atenție. Totuşi, uneori, dacă copilul trebuie să aștepte ca să fie hrăniți sau alinat (aflându-vă la rând la magazinul alimentar, de exemplu, sau în maşină când mai aveţi 2 minute până acasă), în aceste cazuri, o suzetă poate fi o mană cerească.

Puteți încerca să-i daţi suzeta înainte de somn. (Dar, în cazul în care îi cade din gură în timp ce doarme, nu i-o puneţi la loc.) Când bebeluşul este agitat, încercați mai întâi să îl consolaţi în alte moduri, cum ar fi drăgălindu-l, legănându-l sau cântându-i. Nu legaţi suzeta în jurul gâtului copilului sau de pătuț. S-ar putea strangula în şnur sau panglică. Este ok să-i atașati suzeta de hăinuţă cu un clips realizat special pentru acest scop.

Aveți grijă de suzetă. Alegeţi o suzetă care este sigură și potrivită pentru copilul dumneavoastră și păstrați-o curată prin clatire cu apa călduţă. Înlocuiți-o de îndată ce prezintă fisuri sau alte semne de uzură. Nu “curăţaţi” suzeta în gură. Asociaţia Dentiştilor Americani spune că saliva adulţilor conţine bacterii care pot produce carii în dinţii copilului, de îndată ce aceştia încep să erupă din gingie. (Și nu este o idee bună nici să se scufundaţi suzeta copilului dumneavoastră în suc sau apă cu zahăr, deoarece acest lucru poate duce, de asemenea, la carii.)

Există momente când nu trebuie să-i dăm suzeta ?

Nu daţi suzeta unui copil care are probleme de creşterea în greutate. Deci, dacă copilul are dificultati în hrănire (sau în cazul în care aveți probleme cu menținerea producţiei unei cantităţi suficiente de lapte), este probabil mai bine fără suzetă, cel puțin pentru moment.

De asemenea, luaţi în considerare varianta de a nu-i mai da suzeta, dacă face repetat infecţii ale urechii. Dar, dacă aveți un copil prematur care nu câștigă suficient în greutate, o suzetă probabil nu va avea un efect prea mare. Folosind suzeta îl poate proteja de fapt de SMSS , așadar discutati acest lucru înainte cu medicul.

Dacă nu doriți ca nou-născutul să aiba suzeta la spital, spuneţi asistentelor medicale din timp acest lucru, mai ales dacă intenționați să alăptați. Deși o zi sau două de folosire a suzetei în spital nu va duce la formarea unui obicei, pur și simplu nu are sens să se introducă ceva ce nu se va folosi şi la domiciliu.

Va afecta suzeta dezvoltarea dinţilor copilului?

Suptul suzetei în anii copilăriei ar putea amenința dezvoltarea dentară corectă, dar copilul, probabil, nu o va folosi foarte mult timp. În anii când copilul dumneavoastră este probabil să folosească suzeta, el are doar dinți de lapte. (Dinți permanenți, în general, încep să apară pe la vârsta de 6 ani.)

Deşi este putin probabil ca el să-şi deterioreze dantura, maxilarul, sau muşcătura dacă se dezvaţă să o folosească înainte de 2 sau 3 ani, folosirea suzetei dincolo de vârsta de 3 ani poate cauza probleme. Riscul de dezvoltare dentară necorespunzătoare crește odată cu durata utilizării ei. Dacă ați devenit preocupat de acest lucru, adresați-vă medicului sau dentistului pentru a verifica dacă maxilarul și dinți copilului sunt bine.

Zece moduri pentru a ajuta copilul să renunțe la suzetă

Este minunat atunci când suzeta calmează copilul agitat. Dar aţi visat vreodată că aceasta ar putea deveni cel mai bun prieten al copilului dumneavoastră? Ce puteţi face ca să-l dezvăţaţi?

  1. Luaţi-o devreme – Pentru a rupe acest obicei, medicii spun că îndepărtarea suzetei cât mai devreme este cea mai eficientă strategie. Bebeluşii au propriile lor metode puternice de a protesta la sfârșitul un obicei iubit, ca suptul suzetei. Dar puteţi face tranziția mai simplă și mai ușoară luându-i-o atunci cand copilul este încă prea mic pentru a-și exprima nemulțumirea sau a negocia cu dumneavoastră.
  2. Fiţi fermi – Voi sunteţi părinţii și aveți puterea de a lua suzeta deoparte – cel puțin asta e teoria. Dacă credeți că cea mai bună abordare cu copilul dumneavoastră este de a spune nu, aceasta este metoda dvs.
  3. Faceţi-o să aibă gust rău – Sunteţi probabil familiarizaţi cu metoda de a opri rosul unghiilor ungând unghiile copiilor cu ceva care are un gust neplăcut. O metodă similară, uneori, funcţionează pentru a separa copiii de suzete lor.
  4. Daţi-o altcuiva – În cazul în care copilul dumneavoastră este destul de mare pentru a înțelege conceptul, oferiţi suzeta altcuiva sau schimbaţi-o pe ceva special. Aceasta ar putea ajuta pentru a pune capăt dependenței.
  5. Retrageţi-o treptat – Un proces lent de renunţare blândă poate face mai mult sens pentru copilul și familia dumneavoastră. Restricționarea suzetei la anumite intervale de timp (cum ar fi ora de culcare) sau anumite locuri (cum ar fi pătuţul lui) este de multe ori primul pas pentru dezvăţare.
  6. Sabotajul – Chiar dacă experții în siguranță și medicii avertizează împotriva utilizării suzetelor care prezintă semne de uzură sau rupere, mulți părinți inventează modalităţi pentru modificarea suzetei într-un mod care o face nesatisfăcătoare pentru copil. Tacticile lor variază de la a găuri aproape invizibil vârful suzetei până la detaşarea completă a părţii cauciucate.
  7. Daţi-o unui personaj imaginar – O creatură magică asemănătoare cu “zâna măseluţă” poate ajuta copilul să facă trecerea de la a fi dependent de suzetă la independenţa de ea.
  8. Pierdeti-o – Acest lucru poate veni ca o revelaţie: data viitoare când mai căutaţi frenetic suzeta copilului, opriţi-vă. Dacă s-a pierdut lăsaţi-o pierdută.
  9. Citiţi cărți despre acest lucru – Ora de poveşti este un moment minunat pentru a aduna copiii și a încuraja dragostea de cărți și lectură. Dar puteți utiliza, de asemenea, cărți pentru a inspira comportamentul pe care doriți să-l vedeți și a ajuta copiii să facă faţă la schimbări – cum ar fi renunțarea la suzetă.
  10. Lăsaţi copilul să renunţe singur – Nu toți părinții sunt hotărâţi să intervină pentru a rupe acest obicei. Unii cred că cel mai bine este să-şi lase copiii să-și reducă singuri dependența.

Fiţi atenţi ce vă doriţi. Uneori, un copil într-adevăr are nevoia de a suge. Și renunțarea la suzetă poate însemna adoptarea în schimb a altui obicei ca suptul degetului, ataşarea de o păturică sau de altă jucărie.