Scutece textile » 3 stiluri de parenting

3 stiluri de parenting

În fiecare zi am plăcerea să întâlnesc mămici şi să le ajut să aleagă alternativele naturale şi sănătoase, dar mai ales potrivite şi adaptate familiei şi stilului lor de viaţă. Descopăr astfel prin ce trece fiecare, multe situaţii cu care m-am confruntat şi eu, altele noi. Fiecare mămică se descurcă cu succes, lucru care mă face să le consider pe toate niste super-mămici. Pentru că ştiu cât este de greu să creşti un copil (sau mai mulţi) şi ştiu că orice mamă îşi iubeşte copilul. Iar această combinaţie de dragoste şi efort poate duce la puteri inimaginabile. Iată cum văd eu aceste femei:

Mama detașată

Mama detaşată are norocul de a avea în jurul ei şi alte persoane dispuse să se ocupe de copil. Fie că este vorba de un tătic implicat, bunici iubitori, copii mai mari, alţi membri ai familiei sau chiar o bonă, ajutorul acestora este nepreţuit. Astfel mămica îşi poate organiza timpul, putând lăsa biberonul cu lapte şi altei persoane de exemplu pentru a hrăni copilul. Ea nu trăieşte în strânsă dependenţă de copil şi are astfel timp şi pentru ea.

Se poate chiar întoarce la serviciu mult mai devreme de încheierea celor 2 ani de concediu de maternitate sau îşi poate continua cariera profesională. Este frumoasă, îngrijită și radiază de fericire pentru că se simte împlinită pe toate planurile.

Mama implicată

Mama implicată este aceea care îşi dedică timpul în principal creşterii şi educării copilului (copiilor). Ea caută mereu activităţi interesante pentru cel mic sau îl implică în activităţile ei. Mamele de fetiţe sunt majoritare în această categorie, ele adorând să se joace cu păpuşica vie pe care o au acum, simţindu-se extraordinar în rolul de model pentru cea mică şi căutând să demonstreze tot ce pot ele să facă mai bun.

Astfel, le vor implica pe fete în tot ce ţine de sfera feminină, de la gătit împreună până la coafat şi shopping. Există însă şi mame de baieţei la fel de implicate, care găsesc plăcere şi utilitate şi în aruncatul pietricelelor în baltă, în jocul cu mingea sau luatul la trântă.

Sunt mame creative, care nu au uitat cum să fie copii, și care totodată știu cum să le descopere celor mici lumea, treptat, în cel mai plăcut mod.

Mama eroină

Mama eroină este adesea singura care se ocupă de copii, tatăl fiind mai mult la serviciu, bunicii departe. Ea se dedică celor mici 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Chiar dacă doarme doar cât reuşeşte, mănâncă pe fugă sau se îngrijeşte doar cât este strict necesar, mereu găseşte în ea resursele necesare pentru a fi lângă cei mici.

Toate eforturile ei le face din dragoste şi nici nu realizează cât se sacrifică. De fapt nici nu este vorba de vreun sacrificiu, ci doar de dragostea ei imensă și dedicarea pentru copii. Oboseala este singurul motiv care o face uneori irascibilă, însă îşi revine repede de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, dând dovadă de o răbdare enormă.

Nu-şi propune să fie o gospodină perfectă, ci o mamă bună. De multe ori, aceste stiluri se întrepătrund, în funcţie de situaţie. Şi eu m-am regăsit, în diferite momente, în fiecare din aceste ipostaze. Tu ce fel de mamă consideri că eşti? Lasă-mi un mesaj sub articol şi spune-mi.

2018-11-18T16:45:48+00:00